Kenniscentrum

VORM Tutoring is tevens een kenniscentrum, waar ouders, leerlingen en docenten terecht kunnen voor (gratis) tips en advies. Ouders kunnen terecht met vragen over het programma; ook kan de persoonlijke situatie van de leerling worden besproken. Docenten kunnen VORM contacteren voor informatie of advies. 

Op deze plek worden bovendien documenten vrijgegeven met betrekking tot het nieuwe IB-curriculum. Leerlingen en docenten kunnen deze documenten vrij gebruiken (zolang het gaat om persoonlijk, niet-commercieel gebruik). Wie op zoek is naar nuttige tips kan bovendien terecht op de blog, elders op deze website. De blog verschijnt iedere dinsdag en bespreekt telkens een aspect van het IB-onderwijs.


Nieuw: Er is een nieuw lespakket beschikbaar, namelijk bij de populaire jeugdroman Boy 7 van Mirjam Mous. Zie hieronder de link met de download.


In november 2019 publiceerde het IBO op MY IB twee nuttige documenten met Frequently Asked Questions, namelijk:

  • Voor Language A (Literature + Lang & Lit). Het document is hier te downloaden.
  • Voor Language A: Literature self-taught. Dit document is hier te vinden.

In het nieuwe curriculum (first teaching 2019) zijn er drie examenonderdelen: paper 1, paper 2 en het Individual Oral. De beoordelingscriteria van deze onderdelen zijn hieronder te downloaden, als handige A4’tjes in Word.

Hier de rubric scores voor paper 1.

Hier de rubric scores voor paper 2.

Hier de rubric scores voor het Individual Oral.

Hoe bereidt een leerling zich voor op het Individual Oral? Hier een gedetailleerde syllabus.

Hier een uitvoerige syllabus voor het schrijven van paper 2.

Paper 1 betreft een literaire analyse. Het kan hierbij gaan om vier genres: proza, poëzie, toneel en non-fictie. De syllabus voor ‘proza’ is hier te vinden.

Leerlingen willen vaak ook hun taal verbeteren. Hiervoor hebben we een Taal- en stijlgids samengesteld, met allerlei nuttige tips. Deze gids is hier te downloaden.

Drie lespakketten die we gebruiken in het pre-IB:

  • Hier een lespakket bij het jeugdboek Honderd uur nacht van Anna Woltz.
  • Hier een lespakket bij de spannende jeugdroman Boy 7 van Mirjam Mous.
  • Hier een lespakket bij Persepolis van Marjane Satrapi. In dit pakket zijn diverse opdrachten te vinden die gerelateerd zijn aan de drie areas of exploration (AOE’s) die in het IB aan de orde komen. Het kan daarom ook gebruikt worden op IB-niveau.

Op 1 oktober 2019 verscheen de 25e blog! Wie de blogs nog eens wil nalezen in een prettige lay-out, vindt hier een pdf waarin de eerste 25 blogs zijn gebundeld.