Over het CNaVT

Niet alle leerlingen hebben de mogelijkheid het IB te volgen. Wanneer een leerling toch zijn of haar taalvaardigheid wil verbeteren en/of een formeel diploma nodig heeft, kan het CNaVT-examen een alternatief zijn.

Het CNaVT (Certificaat Nederlands als Vreemde Taal) biedt examens aan op verschillende niveaus, van A2 tot C1 (ERK). Binnen de profielen van het CNaVT neemt ‘Educatief Startbekwaam (STRT)’ een bijzondere positie in. Dit profiel is ontwikkeld voor jongeren (16+) aan het einde van het voortgezet onderwijs in het buitenland, die in Nederland of Vlaanderen willen gaan studeren. De meeste Vlaamse en Nederlandse universiteiten erkennen dit CNaVT-certificaat als bewijs van voldoende taalvaardigheid.

Het CNaVT-profiel STRT vertoont heel wat raakvlakken met Dutch B (HL). De opzet en het niveau zijn vergelijkbaar: zowel Educatief Startbekwaam als Dutch B (HL) kan grofweg worden ingeschaald op het niveau B2 (ERK); bij beide examens worden de vier vaardigheden getoetst: lezen, schrijven, spreken en luisteren.

De CNaVT-examens worden elk jaar in de eerste twee weken van mei afgenomen. Voor leerlingen in grade 12 is dit een ongelukkige periode: precies de tijd van de eindexamens. Wordt het CNaVT overwogen, dan kan dit het best worden afgelegd in grade 10 of 11. Bij leerlingen in het programma Dutch B (HL) kan worden overwogen om het CNaVT-examen in grade 11 af te leggen, bij wijze van ‘Mock’.

Is het CNaVT een goed idee voor het pre-IB? Misschien. Een voordeel is dat de leerling zo een erkend diploma in handen krijgt. Dit kan handig zijn, bijv. als de leerling besluit tóch geen Dutch A te doen. Anderzijds: het moet wel passen. Een pre-IB-programma werkt (uiteraard) toe naar het IB, met bijv. een inleiding in de literaire analyse. Is er in zo’n programma wel voldoende ruimte voor taalverwerving vanuit de vier vaardigheden?

Het is goed dat het CNaVT er is. Het kan een passende optie zijn, bijv. voor leerlingen die al in een vroeg stadium weten dat ze geen Dutch A zullen kiezen. In dat geval kan het CNaVT-profiel Educatief Startbekwaam zinvolle eindtermen bieden om naartoe te werken én (als de leerling slaagt) een mooi diploma.

Pieter van der Vorm

Plaats een reactie