Over Tzum

De mooiste literaire weblog van Nederland is ongetwijfeld tzum.info. Tzum begon in 1998 als klein Gronings tijdschrift. Oprichter en hoofdredacteur was Coen Peppelenbos – docent Nederlands, schrijver, literair criticus en bovenal een hartstochtelijke lezer en liefhebber van literatuur. Ruim twintig jaar later is Peppelenbos nog altijd actief bij Tzum betrokken.

De vroege nummers van Tzum, rond de eeuwwisseling, boden een vrolijke mengelmoes van verhalen, gedichten, interviews en dagboekachtige bijdragen. In 2011 stopte de papieren uitgave; sindsdien verschijnt Tzum alleen als weblog en ligt de nadruk op boekennieuws en beschouwende bijdragen.

Tzum is de afgelopen jaren steeds meer gaan bieden, het aantal bijdragen per week is enorm. Het is hét platform om bij te blijven en de ontwikkelingen in de literatuur op de voet te volgen. Er zijn vrijwel dagelijks nieuwe recensies; de columns en essays zijn prikkelend en van een hoog niveau (Coen Peppelenbos schrijft vlijmscherp over literatuuronderwijs!). Je leest de laatste roddels (Arnon Grunberg en Niña Weijers verwachten hun eerste kind), je blijft op de hoogte van vertalingen, jury’s, shortlists, literaire prijzen, overlijdens, opmerkelijke debuten en en en… De kwantiteit én kwaliteit zijn indrukwekkend.

Literaire tijdschriften hebben het moeilijk, dat is bekend. Tzum laat zien hoe het anders kan: het speelde in op de digitalisering en maakte de omslag van papieren tijdschrift naar weblog. Met heel veel succes! tzum.info is een fenomenale website!

Pieter van der Vorm

Plaats een reactie