Over vakantie

Vakantie! Voor de meeste internationale scholen is de zomervakantie inmiddels begonnen. Ook voor mij wordt het vakantie. Komend weekend stap ik met m’n vrouw en zoontje in de trein. Twee weken aan een meer in Karinthië!

Ik denk dat vakantie echt vakantie moet zijn. Even het hoofd leegruimen, weg van school, werk, de dagelijkse beslommeringen. Dat geldt voor mezelf en ook voor de leerlingen die ik begeleid.

Leerlingen zijn zelden helemaal vrij. Vooral leerlingen in het DP hebben het druk: ze zijn juist begonnen aan hun Extended Essay en ze hebben een schooljaar vol deadlines voor de boeg. Het is verleidelijk om in de zomervakantie alvast vooruit te werken. Dat kan, daar is niets mis mee. Zolang het geen verplichting is.

Als docent ben ik heel terughoudend met het opgeven van huiswerk voor de vakantie. De vakantie is niet bedoeld om een eventuele achterstand weg te werken! (En ja, dit is een zin die een uitroepteken rechtvaardigt.) Regelmatig kom ik leerlingen tegen die van hun leraren een hele waslijst aan vakantietaken hebben meegekregen. Ik vind dat niet zinvol. Want: hoe werkt dat in de praktijk, zo’n vakantietaak? Ik denk dat geen enkele leerling er meteen in juli aan begint. Zo’n taak wordt uitgesteld en uitgesteld en uitgesteld… Tot de school weer begint. Al die tijd zit de leerling er wel mee in z’n hoofd: ‘O ja, dat moet ik ook nog doen…’. Uiteindelijk komt het er niet van, of wordt het afgeraffeld. En kun je dat de leerling dan kwalijk nemen?

Schriftelijk huiswerk vind ik daarom geen goed idee. Een beter idee is om de leerling in de zomervakantie een boek te laten lezen. Zo sla je twee vliegen in één klap: je wint tijd én je biedt de leerling talige input zodat het Nederlands in de vakantie op peil blijft. Maar verder, naast dat ene boek: lekker uitrusten, vind ik.

VORM Tutoring rust ook uit, maar ik blijf in de zomervakantie bereikbaar. Ik zal mijn mails regelmatig lezen en beantwoorden. Wilt u iets bespreken, stuurt u dan een mail zodat we een datum voor een Skype-afspraak kunnen prikken.

Tot slot wens ik iedereen een heel fijne vakantie!!!

Pieter van der Vorm

PS. Ook de blog heeft vakantie. De eerstvolgende blog verschijnt op dinsdag 13 augustus.

Plaats een reactie