Over voorbeelduitwerkingen

Als mijn leerlingen een oefen-paper schrijven (paper 1 of paper 2) of als ze in mei het examen afleggen, ga ik er zelf vaak óók voor zitten. Ik pak mijn laptop, ik neem er een kop koffie bij. Dan ga ik aan de slag, met het schrijven van een analyse of een essay.

Ik vind het zinvol dat ik als docent zo’n paper ook maak. OK, het kost wat tijd. Eerst het schrijven zelf (ik maak graag een uitvoerige uitwerking), dan het redigeren. Ik ben er al snel drie uur mee bezig. Maar het levert veel op.

Door als docent zelf een paper 1 of paper 2 te schrijven, ervaar je pas goed voor welke problemen en uitdagingen de leerling wordt gesteld. Je krijgt een goed gevoel voor de finesses van de vraag (paper 2) en een prozatekst die er op het oog heel prettig uitziet, kan opeens behoorlijk lastig blijken als je er een literaire analyse (paper 1) over schrijft.

Een tweede voordeel van een eigen voorbeelduitwerking is dat het je helpt bij het geven van feedback op de uitwerking van een leerling. En wanneer je je uitwerking vervolgens aan de leerling meegeeft, kan hij er zijn voordeel mee doen en er dingen uit overnemen: de werkwijze, de opzet, de structuur. Zo’n voorbeeld is voor een leerling vaak tastbaarder en beklijft beter dan een schema van pijlen en lijntjes neergekalkt op het bord.

De kerstvakantie staat voor de deur, dit is de laatste blog van 2020. Met VORM heb ik allerlei plannen voor 2021. Met het begeleiden van leerlingen, met het maken van mooi lesmateriaal en met het Kenniscentrum. Zo wil ik in de afdeling Kenniscentrum nieuwe documenten laten verschijnen. Ik ben er vandaag al mee begonnen en heb zojuist enkele voorbeelduitwerkingen voor paper 1 (Language & Literature) op de site gezet. Zie onder kenniscentrum, of meteen hier.

Na de kerst meer, nu eerst vakantie! Ik wens iedereen een goede kerst en jaarwisseling! Tot in 2021!

Pieter van der Vorm

Plaats een reactie