Over 2019 (jaaroverzicht)

Sinterklaas is vertrokken, de etalages liggen vol kerstartikelen. De eerste nachtvorst is geweest, op de Weense Naschmarkt hebben de biokraampjes boerenkool op de planken. Binnenkort zullen de jaaroverzichten verschijnen. In de laatste blog van 2019 blik ik terug op het eerste jaar van VORM.

De ontstaansgeschiedenis… In januari 2019 nam ik de U-Bahn naar het Handelsgericht Wien, om VORM Tutoring te laten inschrijven in het Firmenbuch. Wat me van begin af aan voor ogen stond? Vooral twee dingen:

  1. Een open organisatie, die graag contacten aangaat en ondersteuning biedt. Ik ben ervan overtuigd dat het uitwisselen van ideeën motiverend werkt en de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt. (Dit resulteerde o.a. in het kenniscentrum.)
  2. Onderwijs op maat, op basis van zeer uitvoerige lespakketten. Want goed lesmateriaal biedt sturing aan zwakkere leerlingen en daagt sterke leerlingen uit. Hierin ligt voor mij de sleutel voor gedifferentieerd onderwijs.

Begin maart kwam ik in contact met Bart Bijl, directeur van Stichting INIO. Dit contact verliep erg prettig en mondde uit in een samenwerking: VORM werd een partner van INIO. En dat is mooi! Pre-IB- en IB-leerlingen die bij INIO zijn ingeschreven, hebben toegang tot alle faciliteiten die INIO biedt (een fraaie ELO, Nieuwsbegrip, enz.) én ze worden begeleid met behulp van de lespakketten die VORM heeft ontwikkeld.

Het voorjaar stond in het teken van de voorbereiding op het nieuwe curriculum. Ik legde de literaire werken vast en ontwikkelde hier lespakketten bij. Boeiend werk (ik doe dit erg graag!), maar ook tijdrovend… Honderden en honderden pagina’s kwamen tot stand, met opdrachten en instructies; inmiddels worden hier docentenhandleidingen bij ontwikkeld.

Het werd zomer. In de vakantie waande ik me de uitbater van een restaurant. Ik gooide de deuren open, de tafeltjes waren gedekt, gasten waren welkom! Maar… ze kwamen niet, nóg niet. VORM was nieuw: een Geheimtipp? Het had even tijd nodig voordat ouders en leerlingen het wisten te vinden. Pas aan het eind van de zomer kwamen de aanmeldingen goed op gang, en uiteindelijk kon VORM van start met een mooi aantal leerlingen. Vooral leerlingen die juist aan het IB begonnen (DP1), maar ook leerlingen in DP2 en het pre-IB.

Inmiddels kwam ook het kenniscentrum meer en meer van de grond. Docenten vonden de weg naar VORM: de handige documenten (o.a. de syllabi), informatie, de wekelijkse blog, enzovoort. Ik werd benaderd door docenten en NTC’s, ik beantwoordde vragen per mail of Skype… Het leidde tot heel prettige contacten.

Nu, in december, kijk ik terug op een jaar waarin veel is gebeurd. VORM lijkt zijn plek in het veld te hebben veroverd – en dat in heel korte tijd. De begeleiding van leerlingen loopt uitstekend (met dank aan de fraaie lespakketten!) en de prettige samenwerking met Stichting INIO voegt nog extra professionaliteit toe.

Goede voornemens voor het nieuwe jaar? Die zijn er zeker! Als kenniscentrum zal VORM zich blijven ontwikkelen, en voor de begeleiding van leerlingen zitten we vol spannende, bruisende ideeën. Ik houd u op de hoogte!

Tot besluit van deze laatste blog van 2019 wens ik ieder héél goede kerstdagen en een mooie jaarwisseling! Tot in 2020!

Pieter van der Vorm

PS: De eerstvolgende blog verschijnt op 7 januari 2020.

Plaats een reactie