Nieuws


Aangepast programma voor leerlingen met dyslexie 

In het IB-programma Dutch A (self-taught) leest de leerling negen literaire werken. Voor een leerling met dyslexie kan dit uitdagend zijn.

VORM vindt dat élke leerling met Nederlands als moedertaal het IB-programma Dutch A op zijn of haar niveau kan volgen. Dit kan ook, het IB biedt volop ruimte voor een programma dat rekening houdt met de interesses en behoeften van elke leerling. Met ingang van het schooljaar 2023-2024 biedt VORM een aangepast programma aan dat leerlingen met dyslexie optimale ondersteuning biedt.

Wilt u meer informatie? Klik hier voor onze flyer!


Rapport Inspectie van het Onderwijs

In december 2022 kreeg Stichting INIO bezoek van de onderwijsinspectie. Het volledige aanbod werd beoordeeld: het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en ook het IB-programma dat door VORM is ontwikkeld. Het leidde tot een mooi rapport, met positieve woorden over het aanbod en het pedagogisch klimaat bij Stichting INIO:

Het aanbod is afgestemd op het niveau van de leerlingen. De school volgt en analyseert scherp de ontwikkeling van de leerlingen en past waar nodig het aanbod aan. De lessen kenmerken zich over het algemeen door een duidelijke uitleg van de leraren en een actieve houding van de leerlingen. Daarnaast zorgen de leraren voor een prettig pedagogisch klimaat, waardoor de leerlingen zich kunnen focussen op het leren. De ouders worden goed geïnformeerd over de ontwikkeling van hun kinderen. De ouders en leerlingen met wie wij gesproken hebben geven aan tevreden te zijn over de Nederlandse lessen.

We zijn er blij mee!


Subject report May 2022 / documenten IBO

In oktober kwam het Subject report May 2022 uit. De verslagen voor zowel Literature als LangLit bespreekt VORM in de blog.

Docenten die geen toegang hebben tot het Subject report en/of andere documenten die door het IBO zijn gepubliceerd, kunnen deze opvragen via ons IB Kenniscentrum. Ook bij inhoudelijke vragen over de documenten kunt u contact met ons opnemen: info@vormtutoring.com.


Nieuwsbrief 6

Onze Nieuwsbrief (augustus 2022) is uit! U kunt de Nieuwsbrief hier lezen of downloaden.


75 blogs

Op 26 februari 2019 begon ik op deze website een blog waarin ik allerlei aspecten van het IB-onderwijs bespreek. In ruim drie jaar tijd verschenen er bijna honderd blogs. Voor deze bundel heb ik er 75 geselecteerd.

Over het IB Nederlands: 75 blogs beoogt allerlei onderwerpen en vragen aan te snijden die relevant zijn voor het doceren van Nederlands aan IB-leerlingen. Het is geenszins de bedoeling om ‘voor te schrijven hoe het moet’. Integendeel, de blogs nodigen uit tot reflectie en creativiteit

Ik hoop dat deze bundel docenten tal van ideeën aan de hand zal doen, en hen zal helpen bij het ontwikkelen van een passend lesprogramma en het geven van mooie, enthousiasmerende lessen!

De bundel is beschikbaar als (gratis) ebook en als pdf.


Syllabus paper 2

In mei 2023 zal voor het eerst Paper 2 (een vergelijkend essay) in het nieuwe curriculum worden geëxamineerd. De leerlingen die nu aan het examenjaar (DP2) beginnen, zullen zich er grondig op voorbereiden…

VORM Tutoring heeft een syllabus ontwikkeld die hier kan worden gelezen of gedownload. De syllabus kan vrij worden gebruikt.


Geslaagd!

De resultaten van de examens van mei 2022 zijn binnen. Ook dit jaar zijn al onze leerlingen met prachtige cijfers geslaagd! Van harte gefeliciteerd!

De gemiddelde score van onze leerlingen blijft ongekend hoog. De leerlingen zijn apetrots op hun cijfers! En wij (de docenten) natuurlijk ook…


Vakantie

Van 2 juli tot 14 augustus 2022 is VORM met vakantie. We blijven bereikbaar per e-mail, al reageren we niet zo snel als u van ons gewend bent. Vanaf maandag 15 augustus is VORM weer terug!


Aanmeldingen schooljaar 2022-2023

De aanmeldingen voor het schooljaar 2022-2023 gaan binnenkort van start. VORM biedt aantrekkelijke prijzen en dat blijft zo: we hebben de tarieven niet verhoogd.

We zetten in op een torenhoge kwaliteit. We hebben de kwaliteiten van VORM op een rijtje gezet in een flyer die u hier kunt lezen.


Over de blog

Op dinsdag 26 februari 2019 verscheen de eerste blog in een lange reeks. Ruim tweeëneenhalf jaar schreef ik wekelijks een bijdrage, steeds over een relevant onderwerp voor Nederlands als IB-vak. De blog van dinsdag 16 november 2021 was nummer 90.

Na 90 blogs valt er nog altijd van alles te bespreken, maar dat hoeft niet meer elke week… Ik heb besloten de strakke regelmaat los te laten. De blog wordt voortgezet maar zal vanaf nu onregelmatig verschijnen. Wie graag op de hoogte blijft, kan via info@vormtutoring.com vragen om een automatisch berichtje te ontvangen als er een nieuwe blog verschijnt.


Nieuwsbrief 5

Onze Nieuwsbrief (augustus 2021) is uit! U kunt de Nieuwsbrief hier lezen of downloaden.


Nieuwe lespakketten

In het Kenniscentrum zijn drie nieuwe lespakketten beschikbaar, bij twee romans voor jongeren en een IB-pakket bij een 14e-eeuwse toneeltekst:
– Mette Eike Neerlin, Paard, paard, tijger, tijger
– Rindert Kromhout, Soldaten huilen niet
Lanseloet van Denemerken (IB, AOE: Time and space)

U kunt de lespakketten bekijken en/of downloaden onder ‘Kenniscentrum’. De lespakketten kunnen vrij worden gebruikt.


Gefeliciteerd!!!

Op 6 juli maakte het IBO de resultaten bekend van de IB-examens van mei 2021. De zes VORM-leerlingen zijn allemaal geslaagd voor hun IB, met mooie cijfers voor hun Dutch A: Literature (self-taught) of hun Dutch B (HL).

De resultaten zijn schitterend. Vier leerlingen behaalden voor Nederlands de maximale score: een IB7; de twee andere leerlingen hebben een prachtige IB6 op hun cijferlijst. Het gemiddelde cijfer van onze zes IB-leerlingen bedraagt 6,67. Dat is buitengewoon hoog. Alle leerlingen: van harte gefeliciteerd!!!


Nieuwe docente: Nina Bouwmeester

Het aantal aanmeldingen voor ons IB-programma neemt toe; steeds meer leerlingen weten VORM te vinden. We zijn er daarom blij mee dat Nina Bouwmeester ons team komend jaar zal versterken. Nina heeft ervaring in het voortgezet onderwijs in Nederland én in het internationaal onderwijs (ze woonde twee jaar in Madrid). Nina is een groot liefhebber van literatuur en ze zal haar enthousiasme ongetwijfeld overdragen op de IB-leerlingen die ze zal begeleiden. U vindt hier meer informatie over Nina!


Nieuwe website Stichting INIO

Onze partnerorganisatie Stichting INIO heeft een geheel vernieuwde website. Nederlands moedertaalonderwijs op afstand voor leerlingen van 4 tot 18 jaar. Klik hier om de website te bekijken.


Voorbeelduitwerkingen paper 1 (Lang & Lit)

In het Kenniscentrum is een nieuw document verschenen met voorbeeld-paper 1’s voor het programma Dutch A Language and literature. Inclusief uitwerkingen! Het document is te vinden onder ‘Documenten en syllabi’. Of hier (rechtstreekse link).


Nieuwsbrief 4

Onze Nieuwsbrief (september 2020) is uit! U kunt de Nieuwsbrief hier lezen of downloaden.


Nieuwsbrief 3

De derde Nieuwsbrief (mei 2020) van VORM is verschenen! U kunt de Nieuwsbrief hier lezen of downloaden.


Nieuwsbrief 2

Onze tweede Nieuwsbrief is verschenen. U kunt hem hier lezen of downloaden.


Nieuwsbrief

Onze eerste Nieuwsbrief is uit! U kunt hem hier bekijken.


Brochure

Onze brochure is uit! U kunt de brochure hier downloaden.