Over inclusief onderwijs

Blog overzicht

Het gebruik van een laptop bij het examen, 25% extra tijd – bijna elke IB-docent zal het herkennen. Hoe zit dat eigenlijk precies? Op www.ibo.org is een tekst opgenomen met de titel Equity and inclusive education in the IB. Het artikel opent met een statement: The IB believes in an inclusive approach to education designed to remove or reduce barriers so that every student can fully participate in IB programmes.

Het beleid van inclusive education is gericht op het bieden van gelijke kansen en is onder andere relevant voor leerlingen die meer tijd nodig hebben voor een taak. Leerlingen die kampen met (bijv.) dyslexie, ADHD of medische problemen hebben de mogelijkheid om via hun school extra tijd aan te vragen voor toetsen en examens. In veruit de meeste gevallen betreft de additional time 25%, maar in incidentele gevallen kan ook 50% of zelfs  100% worden toegekend. Behalve om extra tijd kan het ook gaan om andere faciliteiten, zoals het gebruik van een laptop met wordprocessor of een aparte examenruimte.

Vrijwel elke IB-docent zal te maken hebben met leerlingen met special needs. Op basis van publicaties van het IBO kan worden aangenomen dat het gaat om ongeveer 10% van alle IB-leerlingen. Het IBO gaat op een zeer zorgvuldige en professionele wijze met dit thema om. De procedures staan beschreven in de gids Candidates with assessment access requirements. De doelstellingen zijn duidelijk: alle leerlingen verdienen een eerlijke kans om hun kennis en academische vaardigheden te laten zien; de faciliteiten die het IBO kan bieden zijn bedoeld om de kansengelijkheid te waarborgen.

Voor de IB-docent is het van belang om al in een vroeg stadium te bepalen of een leerling in aanmerking komt voor inclusive assessment arrangements. Niet alleen omdat het enige tijd kost om de vereiste documenten (bijv. testresultaten) te verzamelen en via IBIS een verzoek in te dienen, maar ook omdat het prettig is als de leerling al aan het eind van DP1 (bij de EOY-examens) en zeker in DP2 (bij de Mocks) kan werken volgens de condities die bij het echte examen zullen gelden. De procedure verlangt dit trouwens ook: The inclusive assessment arrangements requested for a candidate must be his or her usual way of working during his or her course of study. 

Bovendien moet goed overwogen worden wát de leerling precies zal helpen. Het is bekend (en hier zijn wetenschappelijke studies over) dat leerlingen met ADHD vaak helemaal niet profiteren van extra tijd. In dat geval kan een rustige werkplek (bijv. een examen in een apart lokaal) of het inbouwen van een korte pauze een geschiktere oplossing zijn. Het is overigens niet de taak van de docent om te bepalen welke faciliteiten passend zijn voor de leerling; dit is de verantwoordelijkheid van de school en gebeurt vaak in samenspraak met een counselor. Het is wél de taak van de docent om alert te zijn en bij de school aan te geven wanneer er aanwijzingen zijn dat een leerling extra ondersteuning nodig heeft.

Het is prettig dat het IBO een beleid heeft opgesteld om leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben de benodigde faciliteiten te bieden. Het niveau en de eindtermen van de cursus worden hierdoor niet aangetast; de inclusive assessment arrangements zijn nadrukkelijk bedoeld om het examen eerlijker te maken, geenszins gemakkelijker. Het IBO benadrukt dat de aangeboden faciliteit de leerling geen voordeel mag bieden ten opzichte van andere leerlingen.

We zijn er bij VORM mee bezig en verdiepen ons in de procedures, mede omdat we met ingang van het komende schooljaar (2023-2024) een aangepast programma aanbieden voor leerlingen met dyslexie. We hebben al een inclusieve leeslijst (daar ging de vorige blog over) en ook met het aangeboden programma maken we een keuze voor inclusief onderwijs.

Laat de eerste reactie achter

VORM Tutoring